•ROLADA MIĘSNA Z MUSEM MORELOWYM•

Smaczne mielone mięso ze słodkim nadzieniem

Składniki:

- ½ kg mięsa drobiowego (z piersi kurczaka)
- ½ kg mięsa wieprzowego (z łopatki lub karkówki)
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
- 1 jajo

Morelowy mus: 2 pomarańcze, 20 dag suszonych moreli, 2 łyżeczki kartoflanki

Wywar do parzenia rolad: 1 marchewka, kawałek selera i pora, 3 liście laurowe i 6 ziarenek ziela angielskiego, sól, woda (wody tyle, aby lekko zakryła rolady w garnku). Ponadto 3 kawałki gazy o wymiarach 30 cm x 30 cm i sznureczek do związania końców rolady.

Przygotowanie:

Najpierw przygotować morelowy mus: pomarańcze sparzyć, z jednej zetrzeć skórkę, a z obu wycisnąć sok. Sok i skórkę przełożyć do garnka, dodać pokrojone w paski suszone morele. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu 10 minut. Pod koniec gotowania dodać kartoflankę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Wymieszać, wystudzić i zmiksować na gładki mus. Mus przełożyć do rękawa cukierniczego bez końcówki. Odłożyć na bok i przygotować mięso. Mięso zmielić, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko przełożyć do miski, dodać jajo i przyprawy, dobrze wymieszać. Zmielone mięso rozkładać na gazę tworząc prostokąt o wym 20 cm x 15 cm. Przygotowany wcześniej mus
morelowy wyciskać tworząc rulon na środku mięsnego prostokąta. Brzegi mięsa połączyć ze sobą w roladę uważając, aby nie naruszyć morelowego musu. Wszystko razem starannie i dość mocno zwinąć kilkakrotnie w rozłożoną gazę. Końcówki rolady związać sznurkiem nie zostawiając żadnego luzu. W garnku przygotować wywar z pokrojonych warzyw. Rolady włożyć do gotującego się wywaru, przykryć pokrywą i parzyć na bardzo małym ogniu 30 min. Rolady wyjąć, ostudzić, odwinąć gazę i kroić na centymetrowe plastry. Można podawać i dowolnym sosem lub jako wędlina na kanapki.

Przepis został sporządzony przez Krystynę Gierszewską, naszą kulinarną ekspertkę.