•Wytrawne bułeczki z mięsem i kapustą•

Przepyszna propozycja bułeczek z farszem z mięsa i kapusty. 

Składniki:

- ½ kg mielonego mięsa wieprzowego
- 30 dag kiszonej kapusty
- 2 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża marchewka
- sól, pieprz, bazylia, ostra mielona papryka
- 2 jaja
- 10 dag masła

Przygotowanie:

Najpierw przygotować ciasto drożdżowe na bułeczki. Do ciepłego mleka dodać cukier, pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać sól, olej i wyrośnięte drożdże. Zagnieść dość miękkie ciasto, ewentualnie podsypując mąką. Dokładnie wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

W tym czasie kiedy ciasto będzie rosło przygotować farsz. Na rozgrzaną patelnię z połową masłem dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać obraną i poszatkowaną na drobnych oczkach marchewkę i dalej smażyć. Kapustę kiszoną odciśnąć, drobno pokroić ( jest to bardzo ważne, aby nie ciągnęła się w bułeczkach) i także włożyć na patelnię. Wszystko razem jeszcze chwilę podsmażyć, po czym przełożyć do garnka, przyktyć i dusić 5 minut. Na patelnię po smażeniu warzyw włożyć resztę masła oraz mielone mięso. Dobrze przesmażyć, przełożyć do garnka z warzywami, doprawić solą i przyprawami, dusić pod przykryciem 10 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić i dodać jajka. Wymieszać i odstawić.

Teraz wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na stół, wyrobić je ponownie i podzielić na 24 części.  Z każdego kawałka uformować okrągłą kuleczkę, układać na stole opruszonym mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Każdą kuleczkę spłaszczyć tworząc placek i nakładać po 1 kopiastej łyżce farszu. Brzegi ciasta zlepić tworząc kulkę.  Gotowe bułeczki układać zlepioną częścią na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut do ponownego wyrośnięcia Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać siemieniem lianym. Piec w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 25-30 minut.

Przepis został sporządzony przez Krystynę Gierszewską, naszą kulinarną ekspertkę.