•ZRAZY Z KIEŁBASĄ POLSKĄ•
Tradycyjne danie kuchni staropolskiej w naszym wydaniu.
Okres przedświąteczny dla wychowanków Akademii Piłkarskiej St. Rąbała Jedynka Pelplin to czas podsumowań dotychczasowych osiągnięć oraz okazja do wprowadzenia się w atmosferę Bożego Narodzenia.Składniki:
- 4 laski kiełbasy polskiej
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 4 cebule
- 5 kiszonych górków
- sól, pieprz
- 3 łyżki smalcu
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- sznurek lub nitka do zawijania zrazów
Przygotowanie:
Mięso z karkówki pociąć na 10 plastrów. Plastry rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić na ósemki. Kiełbasę polską i ogórki pokroić w paski o długości 5-6 cm. Na brzegu każdego plastra karkówki układać po kilka pasków kiełbasy, ogórków i cebuli. Zwijać dość ściśle i starannie w roladkę i obwiązać sznurkiem lub nitką. Smażyć na rumiano z wszystkich stron na patelni z rozgrzanym smalcem. Po usmażeniu zrazy przełożyć do brytfanny, a na patelnię wlać pół litra wody, zagotować i zebrać smaki z patelni.Wywar od smażenia wlać do brytfanny ze zrazami, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól. Wstawić do piekarnika i dusić pod przykryciem w temperaturze 180 o C 45 minut. Zrazy wyjąć, a sos zagęścić. Przed podaniem ze zrazów odwinąć nitkę.
Przepis został sporządzony przez Krystynę Gierszewską, naszą kulinarną ekspertkę.