•ROLADA FASZEROWANA KIEŁBASĄ POLSKĄ•
Pyszne kociewskie danie z kiełbasą polską w roli głównej.
Okres przedświąteczny dla wychowanków Akademii Piłkarskiej St. Rąbała Jedynka Pelplin to czas podsumowań dotychczasowych osiągnięć oraz okazja do wprowadzenia się w atmosferę Bożego Narodzenia.Składniki:
- 2 laski kiełbasy polskiej
- 80 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 jaja, sól, pieprz
- 12 cienkich plastrów boczku parzonego
- 2 łyżki smalcu do smażenia
- 2 kawałki gazy o wym. 30x30, 4 kawałki sznurka
- pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulą i czosnkiem, jajami, solą i pieprzem. Na każdym kawałku gazy rozłożyć 6 plastrów boczku tworząc prostokąt. Brzegi gazy zostawić wolne. Mięso przełożyć na dwie gazy z boczkiem i uformować dwu centymetrowy, płaski prostokąt. Po środku prostokąta położyć laskę kiełbasy polskiej. Pomagając sobie gazą zwinąć mięso w poprzek pasków boczku tworząc roladę. Dokładnie zlepić boki, a związać sznurkiem. Rolady przełożyć do brytfanny wysmarowanej smalcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 o C. Piec 40 minut od czasu do czasu podlewać wodą. Wyjąć rolady z brytfanny i odwinąć gazę. Można podawać na gorąco jako danie obiadowe lub ostudzi, pokroić w plastry i podawać jako zakąskę.
Przepis został sporządzony przez Krystynę Gierszewską, naszą kulinarną ekspertkę.